Tähtitieteen pimennossa olleet naiset esiin – Markus Hotakaisen uutuuskirja Tähtitieteen naiset

Ajankohtaista - 14.4.2022

Tähtitieteen parissa on työskennellyt paljon naisia, jotka ovat tehneet merkittävää tutkimusta, mutta joiden saavutukset ovat jääneet vähälle huomiolle. Markus Hotakaisen uutuustietokirja Tähtitieteen naiset nostaa heitä esiin. Kirjan julkistamistilaisuus on tiistaina 10.5. klo 18 Kaivopuiston tähtitornissa. Lisäksi Hotakainen esitelmöi kirjansa pohjalta Ursan illassa 19.4.

– Nämä naiset todella vaikuttivat tähtitieteen kehittymiseen ja maailmankuvan muotoutumiseen. He ovat olleet liian kauan pimennossa, sanoo tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakainen. Hän esittelee uutuuskirjassaan Tähtitieteen naiset lähes 50 tiedenaista ja heidän saavutuksensa. 

Kiehtovimpiin kuuluu Hotakaisen mielestä yhdysvaltalainen vuonna 1868 syntynyt Henrietta Swan Leavitt.
– Leavitt tutki kefeidejä, joiden avulla pystyttiin määrittämään galaksien etäisyyksiä.

Henrietta Swan Leavitt työpöytänsä ääressä Harvard Collegen observatoriossa.

Erityisen kiinnostava Hotakaisen mielestä on myös yhdysvaltalainen Vera Rubin, jonka 1960-luvulla tekemien havaintojen pohjalta kävi selväksi, että maailmankaikkeudessa on pimeää ainetta. Hannoverissa 1700-luvun puolivälissä syntynyt Caroline Herschel puolestaan löysi komeettoja ja laati veljensä kanssa kattavan luettelon sumumaisista kohteista.

Tutkija Vera Rubin

Herschelin aikalainen, brittiläinen Mary Edwards on hyvä esimerkki siitä, että usein naiset työskentelivät miestensä rinnalla – ja varjossa. Edwards teki ensimmäisenä naisena kymmenien vuosien ajan laskutoimituksia merenkulussa hyödynnettävää Nautical Almanacia varten, sillä hän oli yksinkertaisesti parempi matematiikassa kuin tehtävään pestattu miehensä. Vasta kun hänen miehensä kuoli, selvisi työnantajalle, kuka laskutoimitukset oli todellisuudessa tehnyt, ja onnekseen Mary sai jatkaa työssään.

Kirjaan on saanut oman lukunsa myös suomalainen Liisi Oterma, joka löysi uransa aikana yli 200 asteroidia.
– Paikoin asteroidiluettelo muistuttaa enemmän VR:n aikataulua kuin tähtitieteellistä katalogia, niin paljon siellä on suomalaisten kaupunkien nimiä, sanoo Hotakainen.

Harvardin observatorio 1899

Markus Hotakaisen kirjan Tähtiteteen naiset yleisöjulkistustilaisuus on tiistaina 10.5. klo 18 Kaivopuiston tähtitornissa (Kaivopuisto, Helsinki).

Tapahtumassa pääsee katsomaan Aurinkoa observatorion kaukoputkilla. Pilvisen sään sattuessa Markus Hotakainen kertoo Aurinkoa tutkineista naisista.
Julkistustilaisuuden järjestävät Aula & Co, Markus Hotakainen ja Ursa yhteistyössä. Tilaisuuteen on vapaa ja avoin pääsy ja kirja on siellä myynnissä.


Hotakainen pitää myös Ursan järjestämän etäyleisöesitelmän 19.4. Esitelmää voi seurata sen alettua Ursan Youtube-kanavalta.

Markus Hotakainen. Kuva: Sara Lehtomaa